ACTE DESCOBERTA DEL NOM CAMP DE FUTBOL

ES TORRENTÓ MARIONA CALDENTEY OLIVER

Dijous es compleixen dos anys des de que iniciàrem el camí i aquest dimarts s’arriba al final del trajecte.

El 9 de juliol del 2018 la Penya Barcelonista Els Tamarells va posar en marxa la campanya de recollida de signatures perquè s’afegís al camp de futbol Es Torrentó el nom de la jugadora internacional felanitxera Mariona Caldentey Oliver.

Sabíem que no seria un camí fàcil, i no ho fou, al contrari. Intentar que un espai públic felanitxer dugués un nom de dona per primera vegada a la història era un repte. Sabíem que el palmarès de Mariona Caldentey era suficientment potent per aconseguir aquesta distinció, hi confiàvem cegament.

Ens posàrem sis mesos de marge per aconseguir el màxim de signatures possibles. La sensació inicial era que molta gent pensava que era una aventura i que no arribaríem al nostre objectiu. Sabíem que filarien prim si ens arribaven signatures de fora de Felanitx, i decidírem separar-les de les obtingudes dins el terme. El ritme de recollida anava molt bé, però també ens arribaven veus crítiques i contràries a aquesta iniciativa. Quan les demanaves si era perquè era una dona, hipòcritament ho negaven. Altres veus ens deien que ho havíem fet perquè era jugadora del Barça. Pot ser sí i per això ens pertocava, no sabem si algú altre hagués tingut el coratge d’intentar-ho.

A banda de la junta directiva de la penya, molta gent es va posar ràpidament a fer feina al nostre costat, nombrosos punts de recollida en diferents indrets del nostre terme, col·lectius que sense demanar es varen posar a disposició nostre, com Felanitx per la Igualtat, i molts altres que ens oferiren els seu suport.

Arribàvem al final de la primera part, gener del 2019, era el moment del recompte, i es superaren les millors previsions, 2537 signatures, reforçades amb 83 adhesions d’entitats de diferents àmbits, esportiu, cultural, social, d’ensenyament, recreatives, etc. Enrere quedava la misteriosa pèrdua de més de 300 signatures que algú de forma mal intencionada es va encarregar de fer desaparèixer d’un punt de recollida, o la decepció de veure com dues entitats, amb les que molts de nosaltres de forma individual i durant molts anys hem ajudat i col·laborat, es negaren a aportar la seva adhesió.

La segona part de la història començava el 8 de març del 2019, validades i repassades les signatures, coincidint amb el Dia Internacional de Dona, i amb el col·lectiu Felanitx per la Igualtat presentàrem i donàrem entrada al dossier informatiu i als suports rebuts a l’Ajuntament de Felanitx. Aquell dia començava una lluita diferent, però no menys complicada, aconseguir que aquesta iniciativa arribàs a una plenària.

Converses, cridades per telèfon, moltíssimes, pressions a diferents nivells, rumors en positiu i en negatiu, persones influents que et deien sí però a darrere era no, i ho sabíem i havíem de seguir picant pedra, altres que no es banyaven i ens tenien desorientats, altres que grata i públicament es pronunciaven a favor. No escapa a ningú que havíem d’aconseguir que la iniciativa anés a una plenària, i que aquesta fóra abans de la celebració de les eleccions, el compromís polític seria molt més ferm.

Mentrestant na Mariona feia molt bé la seva feina, amb un gol seu el FC Barcelona es classificava per la final de la Champions, la primera de la història, i era convocada per a jugar el Mundial de França amb la selecció espanyola.

Sabem de les pressions en contra que hi hagué perquè no es fes aquesta plenària, finalment es fixa data, el dijous 23 de maig del 2019, plenària extraordinària. Tres dies abans, el dilluns, encara es pressionava perquè desaparegués aquest punt de l’ordre del dia. Finalment, arriba el dijous, la sala de plens ben plena, i els 17 regidors per unanimitat aproven incorporar el nom de Mariona Caldentey Oliver al camp de futbol Es Torrentó. Probablement, si la decisió hagués estat a títol particular, algun hagués votat en negatiu, però això ja mai ho sabrem. En aquell moment, i a quatre dies de les eleccions municipals, no hagués estat políticament correcte, com es diu.

Aquell dia acabava se podria dir la nostra feina. No obstant, des de llavors ha passat més d’un any que tampoc ha estat fàcil, també hi ha hagut entrebancs, per a poder trobar el moment i plasmar com toca i en lletres ben visibles el nom de Mariona Caldentey Oliver al camp de futbol. Agradi o no no deixa de ser un moment històric pel poble de Felanitx. Un espai públic felanitxer durà el nom d’una dona.

Pels qui el dia 9 de juliol del 2018 pensaren que ens tiràvem a una piscina sense aigua, ara les podem dir que si la feina es fa ben feta, res és impossible. Ens veim aquest dimarts dia 7 de juliol a les 18 hores en el camp de futbol Es Torrentó Mariona Caldentey Oliver!

Junta Directiva PB Els Tamarells

cartell-acte-mariona-caldentey